Naleśniki po meksykańsku

Czasami mam ochotę na coś dobrego i ostrego.
Moja propozycja na dziś to naleśniki po meksykańsku.
Ciasto naleśnikowe zrobione z mąki kukurydzianej jest delikatne a w połączeniu z pikantnym nadzieniem stanowi idealne danie.

Naleśniki po meksykańsku

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego,
1/2 puszki czerwonej fasoli,
puszka kukurydzy,
puszka pomidorów,
1 ogórek konserwowy,
przecier pomidorowy,
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1/2 szklani mąki pszennej,
1 i 1/2 szklanki mleka,
2 jajka,
sól,
pieprz,
łyżeczka ostrej papryki,
łyżeczka słodkiej papryki,
10 dag sera żółtego,
tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:

Mąkę kukurydzianą i pszenną, jajka, mleko i szczyptę soli miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
Do cebuli dodajemy mięso mielone, solimy oraz pieprzymy i smażymy do miękkości.
Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy.
Fasolę czerwoną dodatkowo płuczemy wodą.
Pomidory wraz z zalewą, kukurydzę, fasolę dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem do uzyskania miękkości pomidorów.
Tarkujemy na dużych oczkach tarki ogórka konserwowego i dodajemy go do sosu.
Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką i dodajemy przecier  pomidorowy (do smaku).
Gotowy sos nakładamy na naleśniki i zawijamy je.
Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Smacznego!

Leave a Reply