Bitki schabowe z sosem grzybowym

Niedzielny, rodzinny obiad to wyjątkowy czas gdyż spędzamy go z najbliższymi.
Musimy więc zadbać nie tylko o wspaniałą atmosferę ale również o pyszny i pożywny posiłek.
Moja propozycja na obiad to bitki schabowe z sosem grzybowym.
Danie to jest popisową potrawą mojego taty i zasługuje na wyróżnienie!

Bitki schabowe z sosem grzybowym

Składniki:

5 plastrów schabu,
5 dużych pieczarek,
garść suszonych grzybów,
cebula,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra,
zioła prowansalskie,
2 łyżki mąki,
0,5 litra bulionu,
2 łyżki gęstej śmietany,
olej,
koperek,
natka pietruszki.

Wykonanie:

Plastry schabu myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków.
Wszystkie przyprawy oprócz soli mieszamy i nacieramy nimi mięso.
Mięso wstawiamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie cebulę kroimy w kostkę.
Namoczone wcześniej grzyby suszone drobno siekamy.
Pieczarki myjemy i oczyszczamy a następnie kroimy na ósemki.
Mięso podsmażamy na oleju z obu stron na lekko złoty kolor.
Dorzucamy cebulę i mieszamy aby się zeszkliła.
Następnie dodajemy grzyby oraz pieczarki i podsmażamy 2-3 minuty.
Mięso podlewamy wodą z grzybów oraz bulionem i dusimy przez około 30 minut.
Doprawiamy solą i jeśli mięso jest już miękkie to dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i posypujemy koperkiem i pietruszką.

Smacznego!

Leave a Reply