Sałatka warstwowa gyros

Kiedy parę lat temu spróbowałam sałatki warstwowej gyros to się w niej zakochałam.
Teraz trudno mi sobie wyobrazić aby zabrakło jej na stole podczas świąt czy spotkań z najbliższymi.
Sałatka gyros nie dość, że efektownie wygląda to jeszcze świetnie smakuje.
Ja uwielbiam sałatki, a Wy?

 

Sałatka warstwowa gyros

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka,
2-3 cebule,
słoik korniszonów,
puszka kukurydzy,
sałata pekińska,
ketchup pikantny,
majonez,
przyprawa gyros,
sól,
olej.

Wykonanie:

Filet z piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem a następnie kroimy w drobną kostkę, solimy i smażymy na oleju.
Kiedy mięso będzie już miękkie posypujemy 2-3 łyżeczkami przyprawy gyros (do uzyskania odpowiadającego nam smaku).
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę i ogórki kroimy w kostkę, umytą i osuszoną sałatę pekińską kroimy drobno.


Układamy warstwowo w salaterce (od dołu):
mięso,
cebula,
ogórki,
ketchup,
kukurydza,
majonez,
mięso,
sałata pekińska.
Na każdą warstwę nakładamy tyle, aby przykryło poprzednią warstwę.

Smacznego!

 

Leave a Reply