Krupnik

Przedstawiam dziś przepis na pyszną, domową zupę- krupnik.
Przepis dostałam od mojej mamy a zupa naprawdę kojarzy się z dzieciństwem i pysznymi obiadkami
u mamy.

Krupnik

Składniki:

udko z kurczaka,
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej,
3-4 ziemniaki,
2-3 marchewki,
pietruszka,
mały seler,
5 ziarenek pieprzu,
2 ziela angielskie,
1 liść laurowy,
łyżeczka wegety,
sól,
pieprz,
woda,
natka pietruszki.

Wykonanie:

Warzywa (oprócz ziemniaków) i udko obieramy ze skóry, myjemy i gotujemy do miękkości (około 1 godziny).
Z bulionu wyławiamy warzywa i mięso które po przestygnięciu kroimy na małe kawałeczki.
Do bulionu wrzucamy kaszę jęczmienną i gotujemy do miękkości (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu).
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym naczyniu.
Kiedy kasza jest już miękka dodajemy wszystkie warzywa, mięso i przyprawy.
Dla lepszego aromatu zupę posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Leave a Reply