Wiejska tarta

Eksperymentowałam dzisiaj z tartą.
Specjalistą jeśli chodzi o tarty jest moja mama- zawsze jej wychodzą pyszne, kruche i aromatyczne.
Postanowiłam i ja spróbować swoich sił i stworzyłam na obiad tartę wiejską.
Wyszła smaczna i sycąca ale i tak uważam, że mamy smakuje lepiej.
W końcu nie ma jak u mamy 🙂

Wiejska tarta

Składniki:

20 dag mąki,
10 dag masła,
3 łyżki wody,
szczypta soli,
2 ugotowane ziemniaki,
laska kiełbasy podwawelskiej,
cebula,
starty ser mozzarella.

Wykonanie:

Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto.
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę.
Ugotowane, ostudzone i pokrojone w plastry ziemniaki układamy na tarcie.
Na ziemniaki kładziemy pokrojoną w talarki cebulę.
Kiełbasę kroimy na cienkie plastry i układamy na cebuli.
Całość posypujemy delikatnie startym serem mozzarella.
Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut.

Smacznego!

Leave a Reply