Knoppers

Jakiś czas temu opublikowałam przepis na torcik Ferrero Rocher i obiecałam, że będę zamieszczać przepisy na ciasta inspirowane znanymi wafelkami, czekoladkami, etc.
Dzisiaj przedstawiam przepis na Knoppersa w wydaniu pischingera.
Jest naprawdę dobry!

Knoppers

Składniki:

4 wafle (andruty),
1/4 szklanki mleka,
1/4 szklanki cukru,
275 g miękkiej margaryny,
1 szklanka mleka w proszku,
200 g kremu orzechowego,
1 łyżka kakao,
szklanka orzechów włoskich,
tabliczka czekolady mlecznej,
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej.

Wykonanie:

Mleko gotujemy z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia.
175 g margaryny ucieramy na jednolitą masę do której wlewamy mleko z cukrem.
Cały czas miksując dodajemy stopniowo mleko w proszku.
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
Kiedy orzechy wystygną to drobno je siekamy.
100 g margaryny ucieramy na gładką masę, dodajemy krem orzechowy, kakao, 1/2 szklanki orzechów i całość dokładnie mieszamy.
Wafel smarujemy połową masy czekoladowej.
Przykrywamy waflem, którego smarujemy całą masą mleczną.
Ponownie przykrywamy waflem na którym rozprowadzamy pozostałą część masy czekoladowej.
Na masę czekoladową kładziemy wafel który smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy pozostałymi orzechami.

Smacznego!

Leave a Reply