Pierogi leniwe

Publikuję dzisiaj przepis na pierogi leniwe.
Faktycznie, czas wykonania potrawy jest nie długi
a obiad jest smaczny.
Pierogi leniwe kojarzą mi się z piątkowymi obiadami
w przedszkolu…
… dzieciństwo… to były czasy…..

Pierogi leniwe

Składniki:

2 opakowania serka homogenizowanego,
3 ugotowane ziemniaki,
9-10 łyżek mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
jajko,
sól,
masło,
bułka tarta,
cukier.

Wykonanie:

Ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy ser, jajko, mąki i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy wałki o około 3 cm średnicy i kroimy ukośne paski.
Pierogi leniwe wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy kilka minut po wypłynięciu.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, bułkę tartą i energicznie mieszamy do czasu zrumienienia bułki a następnie polewamy nim pierogi leniwe.

Smacznego!

Leave a Reply