Kotlety mielone

Kotlet, ziemniaczki i pyszna surówka to u większości
z nas standardowy obiad.

Kotlety mielone w moim domu robimy dość rzadko
i sama nie wiem dlaczego.

Zazwyczaj mój mąż zajmuje się sporządzaniem tych pysznych kotlecików i to właśnie jego przepis dziś przedstawiam.

Kotlety mielone

Składniki:

250 g mięsa wołowego,
250 g mięsa wieprzowego,
bułka kajzerka,
cebula,
olej,
bułka tarta,
jajko,
sól,
pieprz,
przyprawa do mięsa mielonego,
mleko.

Wykonanie:

Bułkę wkładamy do garnuszka i wlewamy mleko (tak aby bułka nim nasiąkła).
Nasiąkniętą bułkę odsączamy z nadmiarowej ilości mleka.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
Mięso wołowe, wieprzowe, bułkę i podsmażoną na złoty kolor cebulę mielimy w maszynce.
Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
Całość dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki.
Kotlety obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smażymy z obu stron.

Smacznego!

Leave a Reply