Tort Ferrero Rocher

Nie wiem czy zauważyliście, ale zrobiła się moda na ciasta odzwierciedlające batoniki, ciasteczka znanych marek.
Znalazłam wiele ciekawych przepisów i na pewno będę systematycznie je publikować.
Jako pierwszy zrobiłam bardzo ciekawy torcik orzechowy- Ferrero Rocher.
Moi najbliżsi stwierdzili, że faktycznie smakuje jak czekoladki.
Wypróbujcie!

Tort Ferrero Rocher

Składniki:

4 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki kakao,
1/2 szklanki mąki pszennej,
kostka miękkiego masła,
2 tabliczki gorzkiej czekolady,
5 łyżek kremu czekoladowego,
4 wafelki orzechowe np. Góralki,
łyżka masła,
4 łyżki śmietany kremówki.

Wykonanie:

Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka.
Dodajemy mąkę z kakao i mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki.
Ciasto przelewamy za wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy 30-35 minut (do suchego patyczka).
Pierwszą tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy.
Do czekolady dodajemy miękką kostkę masła oraz krem czekoladowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodajemy mocno pokruszone wafelki i mieszamy z czekoladową masą za pomocą drewnianej łyżki.
Na wystudzony biszkopt wylewamy masę czekoladową, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Drugą tabliczkę czekolady, łyżkę masła i śmietanę wlewamy do miski, którą umieszczamy nad garnkiem
z gotującą się wodą i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Polewę wylewamy na torcik i wyrównujemy.
Torcik ponownie wkładamy do lodówki na godzinę.

Smacznego!

Leave a Reply