Tortilla w wersji fit

Święta, święta i po świętach…..
Po wielkim obżarstwie nadszedł czas na zadbanie
o linię.
Proponuję usmażyć na obiad pyszne tortille w wersji fit.
Mam nadzieję, że będą Wam smakowały.
Polecam!

Tortilla w wersji fit

Składniki:

2 jajka,
2 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej,
szklanka mleka (ja użyłam 0,5%),
szczypta soli,
oliwa,
1/2 czerwonej papryki,
3 pomidory,
mała cebula,
sałata,
ser żółty,
pojedynczy filet z piersi z kurczaka,
przyprawa gyros,
jogurt naturalny,
2 ząbki czosnku,
pieprz.

Wykonanie:

Jajka należy roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą.
Całość dokładnie mieszamy.
Patelnię delikatnie kropimy oliwą.
Na rozgrzaną oliwę wlewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego.
Smażymy do momentu zrumienienia się spodu lub odchodzenia rantów naleśnika od patelni.
Przekręcamy naleśnika za pomocą łopatek na drugą stronę i podpiekamy.
Filet z piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą gyros i smażymy na niewielkiej ilości oliwy.
Czerwoną paprykę, pomidory, cebulę i ser żółty kroimy w cienkie słupki.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu naturalnego.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość mieszamy.
Na naleśnik nakładamy kilka słupków warzyw, sałatę, kawałki fileta z kurczaka, ser żółty i polewamy niewielką ilością jogurtu naturalnego.
Naleśnik zwijamy w tortillę, układamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.

Smacznego!

Leave a Reply