Cytrynowy puch

Naszła mnie ostatnio ochota na coś słodkiego, kwaskowego i delikatnego jednocześnie.
Przeglądając mój notes z przepisami natknęłam się na Cytrynowy puch.
Czas wykonania ciasta jest dość długi ale efekt wizualny i smakowy….. nie do opisania!
Polecam!

Cytrynowy puch

Składniki:

biały biszkopt,

2 opakowania śnieżki,
2 szklanki mleka,
4 galaretki cytrynowe,
700 ml śmietany kremówki.
6 łyżek cukru pudru,
łyżka żelatyny,
wrzątek.

Wykonanie:

2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i studzimy.
Mleko miksujemy ze śnieżkami do uzyskania bitej śmietany i dodajemy rozpuszczone galaretki.
Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 650 ml wrzącej wody.
Ostudzoną galaretkę wylewamy na masę śmietanową i wstawiamy do lodówki do czasu jej zastygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml wrzątku.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy stopniowo cukier puder i na końcu wlewamy ostudzoną żelatynę.
Śmietanę przekładamy na galaretkę (możemy albo delikatnie rozsmarować śmietanę albo udekorować nią wymyślnie ciasto).

Smacznego!

Leave a Reply