Leśny mech

Z okazji urodzin mojego taty powstał wyjątkowy tort.
Dlaczego wyjątkowy?
Bo zielony… bo ze szpinakiem… i dlatego, że na wyjątkową okazję.
Tort jest bardzo efektowny i zaskoczył jubilata.
Wypróbujcie koniecznie!

Leśny mech

Składniki:

450 g mrożonego szpinaku,
2 szklanki mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka,
300 ml śmietany kremówki,
2 śmietan- fixy,
cukier waniliowy,
1 i 1/3 szklanki oleju,
1 i 1/3 szklanki cukru,
4 mandarynki.

Wykonanie:

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozmrożony i odcedzony szpinak.
Ciasto dokładnie mieszamy łyżką i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta odcinamy jego wierzch i kruszymy.
Kremówkę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy śmietan- fixy z cukrem waniliowym.
Na grubszą część tortu nakładamy bitą śmietanę, którą posypujemy pokruszonym wierzchem.
Tort dekorujemy mandarynkami.

Porada:
Bardzo efektownie wygląda tort, który zamiast mandarynek ma np. pestki granatu.

Smacznego!

Leave a Reply