Porzeczkowiec

Dziś przedstawiam przepis na pyszny porzeczkowiec,
z masą serową, bitą śmietaną i czekoladą.

Ciasto jest idealne na każdą okazję jak i bez okazji!
Polecam!

Porzeczkowiec

Składniki:

Ciasto:

3/4 szklanki oleju,

1/2 szklanki wody,

1 i 1/2 szklanka cukru,

3 łyżki kakao,

1 i 1/2 szklanki mąki,

5 jajek,

łyżeczka proszku do pieczenia,

łyżeczka sody,

Masa serowa:

2 kostki sera 3x mielonego,

1 cukier waniliowy,

1 serek homogenizowany o smaku waniliowym,

250 g margaryny,

6  łyżek cukru pudru,

dodatkowo:

1/2 litra śmietany 30%,

łyżka cukru pudru,

2 śmietan-fixy,

2 słoiki dżemu porzeczkowego,

tabliczka mlecznej czekolady.

Wykonanie:

Olej, wodę, kakao i szklankę cukru musimy wymieszać, zagotować i ostudzić.

Żółtka oddzielamy od białek a następnie białka i 1/2 szklanki cukru ubijamy.

Stopniowo dodajemy po 1 żółtku i całość dokładnie ucieramy.

Do masy jajecznej wlewamy wcześniej przygotowaną masę z kakao i dokładnie miksujemy.

Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę i ponownie mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.

Masę wylewamy na otłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę a następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut.

Czas przygotować masę serową:

Margarynę ucieramy z cukrem.

W osobnym naczyniu łączymy ze sobą ser, cukier waniliowy, serek homogenizowany a następnie łączymy z margaryną i ucieramy.

Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixami.

Upieczone i ostudzone ciasto kroimy na pół (dzielimy na dwa blaty).

Pierwszy blat ciasta smarujemy słoikiem dżemu porzeczkowego, nakładamy masę serową, przykrywamy drugim blatem ciasta, ponownie nakładamy dżem porzeczkowy, bitą śmietanę.

Na przygotowane ciasto tarkujemy mleczną czekoladę.

Smacznego!

Leave a Reply