Roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na roladki schabowe
z nadzieniem ogórkowym.
Roladki to ciekawa alternatywa dla powszechnego
i bardzo lubionego kotleta schabowego.
Spróbujcie koniecznie i napiszcie czy smakowało!

Roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym

Składniki:

1/2 kg schabu,
4 ogórki korniszony,
2 papryki konserwowe,
sól,
pieprz,
papryka ostra,
olej,
woda,
kostka bulionowa,
łyżka mąki pszennej,
łyżka śmietany 18%,
musztarda stołowa.

Wykonanie:

Schab dokładnie umyć i osuszyć za pomocą papierowych ręczniczków.
Schab podzielić ma porcje (5-6 kotletów) i rozbić.
Kotlety delikatnie posypujemy z obu stron solą, pieprzem i papryką ostrą.
Jedną ze stron kotleta smarujemy cienką warstwą musztardy stołowej.
Na musztardę kładziemy pokrojone w cienkie plasterki ogórki oraz paprykę i zawijamy roladki.
Roladki podsmażamy z obu stron i przekładamy do garnka z gorącym wywarem z kostki bulionowej (wywaru powinno być tyle, aby przykrył roladki).
Gotujemy około 40 minut (do miękkości).
Po tym czasie wyciągamy roladki a do wywaru dodajemy mąkę ze śmietaną i mieszamy do uzyskania sosu.

Smacznego!

Leave a Reply