Krem z brokułów

Dzisiaj publikuję przepis na zupę krem z brokułów.
Zielony kolor i wyrazisty smak kremu z pewnością znajdą amatorów.
A Wy lubicie zupy- krem?

Krem z brokułów

Składniki:

2 kostki bulionu,
brokuł,
cebula,
płatki migdałów,
woda,
liść laurowy,
sól,
pieprz,
olej.

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy rosołki, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotujemy.
Brokuł dokładnie myjemy i dzielimy na cienkie różyczki, które wrzucamy do gotującego się wywaru.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju na którym podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Cebulę dodajemy do zupy.
Na patelni, na której smażyliśmy cebulę prażymy garść płatków migdałów, które następnie wrzucamy do zupy.
Kiedy brokuł jest już miękki to doprawiamy naszą zupę i blendujemy.
Krem najlepiej podawać z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Leave a Reply