Ciasto Murzynek

Co słodkiego macie dziś do kawy?
Ja upiekłam cudownie czekoladowego murzynka.
Ciasto idealnie pasuje nie tylko do kawy ale również do popijania mlekiem.
Prezentowany przepis jest naprawdę prosty a ciasto zawsze wychodzi pyszne!
Zapraszam do wypróbowania.

Ciasto Murzynek

Składniki:

2 szklanki mąki tortowej,
2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
margaryna,
4 łyżki kakao,
1/4 szklanki wody.

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy margarynę.
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier i kakao i dokładnie mieszkamy.
Z gotowej, ostudzonej masy odlewamy 1/2 szklanki na polewę.
Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i wszystko dokładnie mieszkamy (do uzyskania jednolitej masy).
Z białek ubijamy pianę i powoli dodajemy do masy czekoladowej.
Całość ciasta najlepiej połączyć mieszając drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20×30 (możemy też użyć keksówki) i piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut.
Po upieczeniu ciasta musimy je wystudzić i nakłuwać patyczkiem.
Na ciasto wylewamy pozostawioną polewę i rozprowadzamy po naszym wypieku.

Smacznego!

Leave a Reply