Krokiety ze szpinakiem

Chciałam Wam dziś zaproponować krokiety ze szpinakiem.
Podane z czerwonym barszczem do popicia to idealne danie na obiad.

Słów kilka o szpinaku….

Szpinak- przez jedynych kochany a innym przypomina okropną, zieloną papkę jaką serwowano na stołówkach w przedszkolach/szkołach.
Przyznam, że i ja polubiłam szpinak dopiero parę lat temu i zaraziłam sympatią do niego mojego męża.
Warto dodać, że szpinak to cenne źródło żelaza
i zalecany jest dla osób które mają problemy
z nadciśnieniem.
Morał z tego taki, że szpinak jest pyszny i zdrowy!
Uwielbiam szpinak a Wy?

 

Krokiety ze szpinakiem

Składniki:

15 dag mąki,
2 jajka,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki wody,
450 g mrożonego szpinaku,
2 ząbki czosnku,
10 dag sera żółtego,
sól,
pieprz,
smalec (lub inny tłuszcz do smażenia),
olej.

Wykonanie:

Jedno jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz wodą i stopniowo dodajemy mąkę i szczyptę soli.
Na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię wlewamy niewielką ilość ciasta i  smażymy naleśniki z obu stron.
Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody (tak, aby woda przykryła tylko dno garnka) i wrzucamy szpinak.
Gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz
i 1 łyżeczkę bułki tartej.
Całość dokładnie mieszamy.
Na naleśnika nakładamy łyżkę szpinaku, posypujemy startym żółtym serem i zawijamy w krokieta.
Krokiety maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem.
Smażymy z obu stron do zarumienienia bułki tartej.
Powyższy przepis wystarcza na wykonanie 8-9 krokietów.

Smacznego!   

Leave a Reply