Torcik jogurtowy z winogronami

Dzisiejsza propozycja na deser to torcik jogurtowy z winogronami.
Ciacho idealne do kawy- lekkie i słodkie.
Polecam!

Torcik jogurtowy z winogronami

Składniki:

990 ml jogurtu naturalnego,
6 łyżeczek żelatyny,
250 ml mleka,
1/3 szklanki cukru pudru,
2 galaretki o smaku owoców leśnych,
200 gram herbatników kakaowych,
150 g rozpuszczonego masła,
winogrona do przystrojenia.

Wykonanie:

Herbatniki kruszymy (ja w tym celu używam rozdrabniacza), dodajemy rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy.
Powstałe ciasto nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (o średnicy 24 cm).
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy.
Mleko musimy zagotować a następnie rozpuszczamy w nim żelatynę.
Do naczynia wlewamy jogurty, dodajemy cukier puder i ostudzone mleko z żelatyną.
Całość miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut.
Masę jogurtową przekładamy na wcześniej przygotowaną bazę herbatnikową i wkładamy do lodówki do czasu stężenia.
Następnie myjemy i osuszamy winogrona, kroimy je wzdłuż
i układamy na masie jogurtowej.
Tężejącą galaretkę nakładamy na torcik i wstawiamy do lodówki do czasu jej całkowitego stężenia.

Smacznego!
 

Leave a Reply