Muffinki czekoladowe z budyniem i polewą czekoladową

Kolejna propozycja na te pyszne babeczki!
Czy u Was też tak szybko znikają?

Muffinki czekoladowe z budyniem i polewą czekoladową

Składniki:

szklanka mąki,
1/2 szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki mleka,
1/4 szklanki oleju,
jajko,
2 łyżeczki kakao,
budyń śmietankowy lub waniliowy,
cukier,
mleko.

Wykonanie:

Proponuję zacząć od ugotowania budyniu, który należy wykonać zgodnie z zaleceniami producenta ale dodając o około 1/2 szklanki mleka mniej (tak, aby budyń był gęstszy).
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, dodać cukier.

Do osobnego naczynia wlać mleko, olej oraz dodać jajka i zmiksować.
Płynną masę dodać do suchych składników i całość zmiksować na gładką masę.
Pod koniec miksowania dodać 2 łyżeczki kakao i wymieszać.
Do papilotek wlać niewielką ilość masy (około 1 łyżki- tak, aby porządnie przykryła dno papilotki), nałożyć na nią około 1 małej łyżeczki budyniu.
Całość polać masą- tak, aby przykryła budyń.
Papilotki ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec 25-30 minut (do suchego patyczka).
Muffinki wystudzić i polać polewą czekoladową.  

Smacznego!

Leave a Reply