Muffinki czekoladowe z kremem czekoladowym i polewą czekoladową

Kolejna odsłona muffinek 🙂
Tym razem duuuuużo czekolady 🙂

Muffinki czekoladowe z kremem czekoladowym
i polewą czekoladową

Składniki:

szklanka mąki,
1/2 szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki mleka,
1/4 szklanki oleju,
jajko,
2 łyżeczki kakao,
krem czekoladowy,

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, dodać cukier.
Do osobnego naczynia wlać mleko, olej oraz dodać jajka i zmiksować.
Płynną masę dodać do suchych składników i całość zmiksować na gładką masę.
Pod koniec miksowania dodać 2 łyżeczki kakao i wymieszać.
Do papilotek wlać niewielką ilość masy (około 1 łyżki- tak, aby porządnie przykryła dno papilotki), nałożyć na nią około pół łyżeczki kremu czekoladowego.
Całość polać masą- tak, aby przykryła krem czekoladowy.
Papilotki ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec 25-30 minut (do suchego patyczka).
Muffinki wystudzić i polać polewą czekoladową.

Podany przepis wystarcza na około 12 muffinek.  

Smacznego!

Leave a Reply