Tarta z kremem budyniowym i owocami

Wiosna… słońce… ciepło… i owoce!
Z tej okazji mam dla Was przepis na kruchą tartę, wypełnioną waniliową masą budyniową
i przyozdobioną słodkimi, świeżymi owocami.
Pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu!
Mniaaaaam!

Tarta z kremem budyniowym i owocami

Składniki:

tarta:
20 dag mąki,
10 dag masła,
3 łyżki wody,
szczypta soli,

krem:
1 i 1/2 szklanki mleka,
125 g masła,
1/2 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 żółtko,

dodatkowo:
owoce (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jasne winogrono).

Wykonanie:

Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto.
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę.
Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut.

Przygotowujemy krem:
1 szklankę mleka powinniśmy zagotować wraz z cukrami.
Pozostałe mleko, mąki i żółto miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu.
Budyń studzimy.
Masło ucieramy i stopniowo, po łyżce dodajemy budyń.
Na ostudzoną tartę nakładamy masę budyniową a całość dekorujemy owocami.

 

Smacznego!

Leave a Reply