Ciasto z truskawkami i kisielem

Wykorzystując dostępne owoce lata upiekłam ciasto
o kruchym spodzie, z truskawkami, pyszną bezą
i kruszonką.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto
z truskawkami i kisielem.
Mniaaaaam!

 

Ciasto z truskawkami i kisielem

Składniki:

Ciasto:
1/2 kostki zimnej margaryny,
łyżka smalcu,
2 łyżki masła,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
3 łyżki cukru,
5 żółtek,
4 łyżki mleka,
ok. 400 g mąki,

beza:
5 białek,
niepełna szklanka cukru,
kisiel truskawkowy,

dodatkowo:
truskawki (ok. 500 g).

Wykonanie:

Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto.
Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę a pozostałe rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Ciasto na kruszonkę wkładamy do lodówki.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy wzdłuż na pół i układamy na cieście.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier.
Pod koniec ubijania dodajemy cały kisiel.
Pianę wykładamy na truskawki.
Ciasto przeznaczone na kruszonkę musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na pianę z białek i kisielu.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut.

Smacznego!

Leave a Reply