Krówka

Co powiecie na połączenie kruchego, miodowego ciasta, masy kajmakowej, śmietankowo- cytrynowej masy i prażonych orzechów laskowych?
Brzmi smacznie?
To zachęcam do wypróbowania przepisu na Krówkę.
Mniaaaaam!

Krówka

Składniki:
ciasto:
500 g mąki pszennej,
2 jajka,
100 g masła,
4 łyżki miodu,
opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki drobnego cukru,

masa śmietankowo- cytrynowa:
660 ml śmietany 30%,
2 galaretki cytrynowe,
2 łyżki drobnego cukru,

dodatkowo:
puszka masy kajmakowej o smaku krówki,
100 g orzechów laskowych.

Wykonanie:
Z mąki, jajek, masła, miodu, cukrów i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Pierwszą część rozwałkowujemy i nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Blaszkę 36×25 wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku.
Śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy do niej tężejącą galaretkę.

Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 masy kajmakowej a następnie nakładamy masę śmietankowo- cytrynową i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Na ciasto nakładamy pozostałą masę kajmakową.
Na suchej patelni prażymy przez chwilę orzechy i posypujemy nimi wierzch ciasta.
Ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc, wówczas blaty ciasta nawilgną masą).

Smacznego!

Leave a Reply