Czekoladowa Cherry Coke

Ostatnio słyszałam o przepisie na ciasto z wykorzystaniem Coca-Coli i bardzo mnie ciekawiło jak takie ciasto smakuje.
Postanowiłam pokombinować i tak o to powstało mocno czekoladowe ciasto na bazie coli.
Spróbujecie?

Czekoladowa Cherry Coke

Składniki:

1,5 szklanki cukru,
3 szklanki mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek kakao,
2 szklanki wiśniowej C0ca-Coli,
250 g margaryny,
3 jajka,
1/4 szklanki mleka,
2 budynie czekoladowe,
1/4 szklanki cukru,
750 ml mleka,
250 g masła,
dżem wiśniowy,
tabliczka mlecznej czekolady
.

Wykonanie:

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, jajka, 1,5 szklanki Coca-Coli i mleko łączymy i mieszamy za pomocą miksera na jednolitą masę.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (25×36) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60 minut (pieczemy do momentu suchego patyczka).
Ciasto studzimy a następnie powinniśmy je przekroić na pół, wzdłuż ciasta.
Przygotowujemy masę:
650 ml powinniśmy zagotować a w pozostałym mleko musimy wymieszać budyń z cukrem.
Do gotującego się mleka wlewamy budyń i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia.
Budyń studzimy.
Miękkie masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżce budyniu.
Pierwszy blat ciasta nasączamy 1/4 szklanki wiśniowej Coca-Coli, ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu wisniowego, nakładamy 1/2 masy budyniowej.
Na budyń nakładamy kolejną warstwę ciasta, ponownie nasączamy pozostałą Coca-Colą, rozprowadzamy cienką warstwę dżemy i smarujemy pozostałą masą budyniową.
Na wierzch ciasta starkowałam na grubych oczkach tarki gorzką czekoladę.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny przed podaniem.

Smacznego!

Leave a Reply