Kolorowe naleśniki
Moją dzisiejszą propozycją są kolorowe naleśniki.
Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie zarówno małym jak i dużym łakomczuchom do gustu.
Polecam!
Kolorowe naleśniki
Naleśniki różowe
Składniki:
15 dag mąki,
jajko,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki wody,
sól,
sok z 1 buraka,
smalec (lub inny tłuszcz do smażenia).
Wykonanie:
Jajko musimy roztrzepać z mlekiem, sokiem z buraka oraz wodą i stopniowo dodawać mąkę.
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron.
Naleśniki żółte
Składniki:
15 dag mąki,
jajko,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki wody,
sól,
1 łyżeczka kurkumy,
smalec (lub inny tłuszcz do smażenia).
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Cienką warstwę ciasta wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron.
Zielone naleśniki
Składniki:
15 dag mąki,
jajko,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki wody,
sól,
garść świeżego szpinaku,
smalec (lub inny tłuszcz do smażenia).
Wykonanie:
Szpinak myjemy, osuszamy i blenderujemy.
Pozostałe składniki mieszamy ze sobą, dodajemy szpinak i całość dokładnie miksujemy.
Podobnie jak z wcześniejszymi naleśnikami, cienką warstwę ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron.
Naleśniki idealnie komponują się zarówno ze słodkim nadzieniem jak również pikantnym.
Kasia
2017-08-28 at 12:50Śliczne naleśniczki!
Już widzę, że dzieckom bardzo by się spodobały…
🙂
paapilotkaa
2017-08-28 at 13:03Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂