Kolorowe naleśniki

Moją dzisiejszą propozycją są kolorowe naleśniki.
Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie zarówno małym jak i dużym łakomczuchom do gustu.
Polecam!

Kolorowe naleśniki

Naleśniki różowe
Składniki:

15 dag mąki,
jajko,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki wody,
sól,

sok z 1 buraka,
smalec (lub inny tłuszcz do smażenia).

Wykonanie:

Jajko musimy roztrzepać z mlekiem, sokiem z buraka oraz wodą i stopniowo dodawać mąkę.
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron.

Naleśniki żółte

Składniki:

15 dag mąki,
jajko,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki wody,
sól,

1 łyżeczka kurkumy,
smalec (lub inny tłuszcz do smażenia).

Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Cienką warstwę ciasta wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron.

 

Zielone naleśniki
Składniki:

15 dag mąki,
jajko,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki wody,
sól,

garść świeżego szpinaku,
smalec (lub inny tłuszcz do smażenia).

Wykonanie:

Szpinak myjemy, osuszamy i blenderujemy.
Pozostałe składniki mieszamy ze sobą, dodajemy szpinak i całość dokładnie miksujemy.
Podobnie jak z wcześniejszymi naleśnikami, cienką warstwę ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron.

Naleśniki idealnie komponują się zarówno ze słodkim nadzieniem jak również pikantnym.

Smacznego!

2 komentarze

  1. Kasia

    2017-08-28 at 12:50

    Śliczne naleśniczki!
    Już widzę, że dzieckom bardzo by się spodobały…
    🙂

    1. paapilotkaa

      2017-08-28 at 13:03

      Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

Leave a Reply