Cytryny w syropie

Przygotowałam dla Was przepis na cytryny w syropie.
Cytryny w zalewie z nutą anyżu, goździków i cynamonu są idealnym dodatkiem do napoi, deserów jak również drinków.
N
a zdrowie!

Cytryny w syropie

Składniki:

6 cytryn,
1/2 kg cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
1/5 litra wody,
12 goździków,
2 gniazdka anyżowe,
2 laski cynamonu.

Wykonanie:

Cytryny zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy tak na 2-3 minuty.
Następnie odlewany wodę i kroimy cytryny na cienkie plastry, które układamy w słoiczkach.
W garnku musimy teraz zagotować wodę, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, goździki, cynamon,
anyż i całość gotujemy około 5-10 minut.
Przygotowanym syropem zalewamy słoiczki, w których znajdują się plastry cytryn.
Do każdego ze słoiczków wkładamy po 6 goździków, po lasce cynamonu i gniazdku anyżu.
Słoiczki zakręcamy, odwracamy do góry wieczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce na minimum 12 h w celu pasteryzacji.
Cytryny w syropie są już gotowe na drugi dzień.
Dodam, że z przedstawionego przepisu przygotowałam 2 słoiczki z cytrynami w syropie.

Na zdrowie!

2 komentarze

  1. Dana

    2017-08-17 at 20:52

    Zapisuję przepis 🙂

    1. paapilotkaa

      2017-08-18 at 13:23

      Zachęcam do wypróbowania 🙂
      Pozdrawiam

Leave a Reply