Chałka drożdżowa

Na dzisiejsze śniadanie zapraszam na pyszną, maślaną chałkę drożdżową ze słodką kruszonką.
Kolejny przepis z cyklu smaki dzieciństwa 🙂 

Mniaaam!

Chałka drożdżowa

Składniki:

chałka:
1/2 kg mąki pszennej,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
25 g świeżych drożdży,
50 g miękkiego masła,

kruszonka:
50 g mąki,

25 g zimnego masła,
25 g cukru,

dodatkowo:
jajko.

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki i 3 łyżki cukru.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
Pozostałe składniki na chałkę mieszamy ze sobą, dodajemy rozczyn i wyrabiamy przez dłuższą chwilę ciasto drożdżowe.
Ciasto ponownie odstawiamy pod przykryciem na 20-30 minut (do wyrośnięcia).
Następnie ciasto dzielimy na 9 części.
Z każdej części powinniśmy uformować wałki.
Z 3 wałków zaplatamy chałkę, czynność powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta.

Nadszedł teraz czas na przygotowanie kruszonki: 
wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy w palcach.

Chałki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (z zachowaniem odstępu, gdyż ciasto jeszcze wyrośnie) smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.

Smacznego!

Leave a Reply