Zalewajka

Dzisiaj kolejny przepis z cyklu smaki dzieciństwa – zalewajka.
Pyszna, syta zupa idealnie rozgrzewa w te jesienne dni.
Polecam!

Zalewajka

Składniki:

3 l wody,
500 ml żuru,
1/2 kg ziemniaków,
duża cebula,
mała garść suszonych grzybów,
300 g boczku,
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz,
masło,
4 łyżki śmietany 18%.

Wykonanie:

Grzyby myjemy, odstawiamy na noc w garnku z wodą.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do osolonej wody.
Do ziemniaków dodajemy pokrojone suszone grzyby, boczek pokrojony w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Do zupy wlewamy żur.
W osobnej miseczce mieszamy parę łyżek zupy ze śmietaną i dodajemy do zalewajki.
Zalewajką doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Leave a Reply