Pierś z kurczaka&Wawrzyniec zapiekane w cieście francuskim

Nadszedł czas na wypróbowanie
past warzywnych Wawrzyniec.

Pierwszą pastą z jaką przygotowałam potrawę był Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem.
Muszę przyznać, że pasta całkowicie zmienia smak mięsa.
Warte wypróbowania!

Pierś z kurczaka&Wawrzyniec zapiekane w cieście francuskim

Składniki (na 4 porcje):

– 2 opakowania ciasta francuskiego XXL, 
– podwójna pierś z kurczaka,
– słoik pasty warzywnej Wawrzyniec o smaku grillowanego bakłażana,
– 2 opakowania mozzarelli,
– 1/2 dużej, czerwonej papryki,
– jajko.

Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków.
Każdy filet kroimy na pół (w poprzek), umytą paprykę kroimy w cienkie słupki.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na połowę.
Środek ciasta smarujemy pastą warzywną Wawrzyniec (przeznaczamy 1/4 słoiczka na 1 porcję), na ciasto nakładamy pierś z kurczaka, na niego paprykę i całość przykrywamy pokrojoną w plastry mozzarellą.
Ciasto francuskie zawijamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

Smacznego!

 

Leave a Reply