Gulasz z szynki wieprzowej i pasty Wawrzyniec

Dziś kolejne danie przygotowane z wykorzystaniem pasty Wawrzyniec o smaku grillowanej cukinii i curry.
Tym razem przygotowałam gulasz z szynki wieprzowej z warzywną pastą.
Dodanie pasty Wawrzyniec zmienia smak mięsa, nadaje mu aromat warzyw.

Warte wypróbowania!

Gulasz z szynki wieprzowej i pasty Wawrzyniec

Składniki:

800 g szynki wieprzowej,
słoik pasty Wawrzyniec o smaku grillowanej cukinii i curry,
cebula,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól,
pieprz,
mąka pszenna,
olej,
woda.

Wykonanie:

Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Mięso przekładamy do garnka, lekko solimy i dodajemy pastę warzywną Wawrzyniec i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso podsmażamy na oleju.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przekładamy mięso i gotujemy na małym ogniu.
Obraną cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju.
Zeszkloną cebulę dodajemy do naszego gulaszu i gotujemy do miękkości mięsa.
W celu zagęszczenia naszej potrawy mieszamy 4-5 łyżek mąki z zimną wodą i wlewamy do gulaszu.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Leave a Reply