Malinowy król

Kolejną propozycją na letni deser to torcik malinowy.
Aromatyczne maliny w połączeniu z kremem śmietankowym, zaserwowane na delikatnym biszkopcie… brzmi apetycznie?
Koniecznie wypróbujcie!

Malinowy król

Składniki:

biszkopt: 
4 jajka,
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

masy:
2 opakowania śnieżki,
2 szklanki mleka,
4 galaretki malinowe,
300 ml kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
łyżka żelatyny,
70 ml wrzątku,

dodatkowo:

maliny,
czekolada mleczna.

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek.
Z białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy po jedynym żółtku oraz cukier.
Cały czas mieszając wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnia i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt studzimy i kroimy wzdłuż na pół.

Masy:
Proponuję przygotowania zacząć od rozpuszczenia galaretek malinowych:
2 galaretki rozpuszczamy w 350 ml wrzątku, kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 650 ml wrzątku.
Mleko miksujemy ze śnieżkami do momentu uzyskania bitej śmietany a następnie powoli wlewamy tężejącą galaretkę malinową rozpuszczoną w 350 ml wody.
Przygotowaną masę przekładamy na biszkopt.
Na wierzch masy wylewamy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 650 ml wody i przykrywamy blatem biszkoptu.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Śmietanę kremówkę ubijamy, stopniowo dodajemy cukier puder i na końcu wlewamy wystudzoną żelatynę.
Śmietaną dekorujemy wierzch ciasta, posypujemy malinami i starkowaną czekoladą.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Smacznego!

Leave a Reply