Risotto z warzywami, kurczakiem i pastą Wawrzyniec

Mam dla Was dziś kolejny przepis z wykorzystaniem pasty Wawrzyniec.
Tym razem moja propozycja na obiad to risotto
z warzywami, kurczakiem i pastą Wawrzyniec
z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką.

Danie łatwe w przygotowaniu, sycące i pyszne.
Warte wypróbowania!

Risotto z warzywami, kurczakiem i pastą Wawrzyniec

Składniki:

400 g ryżu,
podwójna pierś z kurczaka,
2 marchewki,
2 pietruszki,
cebula,
mała czerwona papryka,
mała żółta papryka,
1/2 puszki kukurydzy,
1/2 puszki zielonego groszku,
słoiczek pasty warzywnaej Wawrzyniec z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką,
sól,
pierz,
olej,
masło.

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę, podsmażamy na złoty kolor na maśle.
Papryki myjemy, oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli.
W między czasie marcherwki oraz pietruszki obieramy i tarkujemy na dużych oczkach tarki i dodajemy do papryk i cebuli.
Całość mieszamy i dusimy do momentu miękkości wszystkich warzyw.
Pierś z kurczaka osuszamy, kroimy w kostkę, solimy i smażymy do miękkości na oleju.
Do ryżu dodajemy podsmażone na maśle warzywa, kukurydzę, zielony groszek oraz pierś z kurczaka.
Na koniec dodajemy pastę warzywną Wawrzyniec.
Risotto dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

2 komentarze

  1. Aga

    2017-10-22 at 15:06

    Wygląda całkiem apetycznie, ale nurtuje mnie jedno pytanie, ile tej pasty do przepisu dodać? 1 łyżkę czy może cały słoiczek ? pozdrawiam

    1. paapilotkaa

      2017-10-22 at 15:55

      Cały słoiczek proponuję.
      Dzięki temu ryż nie jest taki suchy a całe danie ma niepowtarzalny aromat.
      Pozdrawiam

Leave a Reply