Kawowiec

Uwielbiam kawę… 
jestem od niej wręcz uzależniona..
a jak powszechnie wiadomo do kawy najlepsze jest ciacho…
a jeśli w dodatku jest to kawowiec…. 
mhmmm jestem w niebie 🙂

Kawowiec

Składniki:

ciasto:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1,5 szklank mąki,
8 łyżek oleju,
2 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka octu.

krem:
750 ml mleka,
250 g masła,
3/4 szklanki cukru,
2 opakowania cukru waniliowego,
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 żółtka,
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
3 łyżki mocnej kawy parzonej,
kieliszek spirytusu.

poncz:
200 ml kawy parzonej,

dodatkowo:
mleczna czekolada.

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania masy kawowej.
500 ml mleka gotujemy wraz z cukrami.
Pozostałe mleko, mąki, kawę rozpuszczalną i żółtka miksujemy do uzyskania jednoliej masy.
Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu.
Budyń studzimy.

Czas na przygotowanie ciasta.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej, ocet.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Wracamy do przygtowania naszej masy.
Masło ucieramy i stopniowo dodajemy budyń.
Pod koniec miksowania dodajemy kawę parzoną oraz spirytus.

Ostudzone ciasto polewamy ponczem z przygotowanej kawy parzonej, następnie nakładamy masę kawową i całość dekorujemy tartą czekoladą.
Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc przed podaniem.

Smacznego!

 

Leave a Reply