Kora

Długo chodziła za mną kora- bakaliowe ciasto,
z budyniową masą, brzoskwiniami i galaretką.
Trzeba więc było zakasać rękawy i wziąć się do roboty.
Wzorując się na przepisie siostry Leonii
zrobiłam swoje wydanie ciasta.
Efekt?
Mniaaaaaaaam!
Polecam!

Kora

Składniki:

ciasto:
8 białek,
3 żółtka,
3/4 szklanki cukru,
200 g mielonych orzechów laskowych,
100 g wiórków kokosowych,
100 g rodzynek,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,

masa budyniowa:
1 i 1/2 kostki margaryny,
sok z puszki brzoskwiń,
5 łyżek cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 budynie śmietankowe,
1 łyżka mąki pszennej,
1 i 3/4 szklanki wody,
5 żółtek,

dodatkowo:
brzoskwinie z puszki,
2 galaretki brzoskwiniowe,
24 delicje brzoskwiniowe,
1/4 szklanki napoju cappuccino o smaku czekoladowym.

Wykonanie:

2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu aż galareta zacznie robić się tężejąca.
W między czasie przygotowujemy krem: sok z brzoskwiń, szklankę wody, cukier oraz cukier waniliowy powinniśmy zagotować.
W osobnym naczyniu miksujemy żółtka, budynie śmietankowe, mąkę, 3/4 szklanki wody i wlewamy do gotującego się soku z brzoskwiń.
Energicznie mieszając doprowadzamy do zgęstnienia budyniu i odkładamy go w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Nadszedł czas na przygotowanie ciasta.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut.
Mąkę, proszek do pieczenia, bakalie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po żółtku oraz stopniowo dosypujemy cukier.
Do masy białkowej dodajemy suche składniki i całość dokładnie mieszamy.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładamy połowę ciasta, wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekranika i pieczemy 30 minut.
Podobnie postępujemy z pozostałą połową ciasta.
Na ostudzone ciasto nakładamy połowę masy na której układamy delicje czekoladą do dołu.
Wierzch delicji nasączamy czekoladowym cappuccino.
1/4 pozostałej masy przykrywamy delicje i nakładamy drugie, upieczone ciasto.
Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta.
Brzoskwinie kroimy w plastry i kawałki układamy blisko siebie na masie.
Tężejącą galaretkę rozprowadzamy po brzoskwiniach.
Ciasto wkładamy do lodówki minimum na noc przed podaniem.

Smacznego!

Leave a Reply