Aromatyczny kurczak

Zapraszam dziś na pysznego, delikatnego i nie zwykle aromatycznego kurczaka.
Idealna propozycja na obiad.
Koniecznie wypróbujcie!

 Aromatyczny kurczak

Składniki:

1 kg mięsa z kurczaka – udka i pałki,
cebula,
1/2 cytryny,
4 ząbki czosnku,
łyżka kurkumy,
garść żurawiny,
2-3 łyżki sezamu,
2 łyżki cukru,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
ostra papryka,
4 łyżki masła,

Wykonanie:

Kawałki kurczaka myjemy, osuszamy, opruszamy solą, pieprzem i obiema paprykami.
Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy z obu stron kurczaka.
Kiedy kurczak zacznie się rumienić posypujemy go kurkumą i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pokrojoną w piórka cebulę delikatnie obsmażamy na pozostałym tłuszczu.
Cebulę również przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy do niego pozostały na patelni tłuszcz.
Pomiędzy kawałki mięsa układamy obrane ząbki czosnku, pokrojoną w plastry cytrynę, całość posypujemy żurawiną, cukrem i sezamem.
Naczynie żaroodporne bez przykrycia wstawiamy do piekarnika, temperaturę nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny.

 Smacznego!

Leave a Reply