Jogurtowe ciasto z owocami lata

W te upalne dni warto nie tylko cieszyć się słońcem ale również korzystać z owoców lata.
Moją dzisiejszą propozycją jest jogurtowe ciasto z wiśniami, agrestem, porzeczkami
i borówkami amerykańskimi posypane cukrem pudrem.
Spróbujecie?

 
Jogurtowe ciasto z owocami lata

Składniki:

250 g jogurtu naturalnego,
2 i 3/4 szklanki mąki,
szklanka cukru,
3 jajka,
1/2 szklanki oleju,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
200 g agrestu,
200 g wydrylowanych wiśni,
100 g czerwonych porzeczek,
100 g borówek amerykańskich,
cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem.
Następnie dodajemy olej i jogurt naturalny i ucieramy jeszcze 3 minuty.
Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami, agrestem, borówkami amerykańskimi i wydrylowanymi wiśniami.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut.
Nasz wypiek posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply